Prima pagină > Analiză, Culese, Grafologie > Ce NU este Grafologia

Ce NU este Grafologia

Analiza Grafologica nu este despre ghicitul personalitatii. Nu este vorba despre noroc. Nu se bazeaza pe noroc si ghicit. Dimpotriva. De fapt, este o stiinta inrudita cu stiintele neurologice si psihologia.

In acelasi timp, trebuie sa spun ca exista unele limite ale Analizei Grafologice:

Nu se poate observa sexul persoanei care a scris. Scrisul nu arata sexul persoanei, chiar daca uneori este posibil, prin decodificarea diverselor trasaturi, sa faci o aproximare cu rata de reusita destul de mica in ceea ce priveste sexul persoanei. Poti identifica unele trasaturi ca fiind specifice unui sex sau altuia, dar nu poti 100% spune doar analizand scrisul ca respectiva persoana este barbat sau femeie.

Nu se poate observa varsta persoanei care a scris. La fel ca in cazul sexului, nu poti sti varsta persoanei care a scris, desi unele trasaturi de personalitate iti pot oferi o imagine asupra varstei. Chiar si asa, am descoperit de nenumarate ori trasaturi specifice adolescentei la persoane de peste 30 de ani si invers, trasaturi specifice varstei adulte la persoane de doar 14-15 ani.

Poate unul din cele mai fascinante lucruri in Analiza Grafologica este faptul ca nu poti sti daca persoana care a scris este dreptace, stangace sau ambidextra decat daca ea iti spune sau daca o vezi tu scriind. La fel de ciudat si miraculos este ca nu poti sti daca persoana respectiva a scris cu mana sau cu piciorul! Si nu vorbesc la figurat, ci la propriu! Unii oameni, din cauza handicapului, au invatat sa scrie cu piciorul (tinand obiectul de scris intre degetele de la picioare) sau folosindu-se de gura (tinand obiectul de scris intre dinti). Indiferent de cat de ciudat si/sau miraculos suna toate acestea, personalitatea persoanei tot poate fi decodificata prin scris!

Nu se poate observa cultura persoanei care a scris. Nici macar nu se pot observa direct credintele, valorile si regulile unei persoane. Ceea ce se observa in scris sunt trasaturi de personalitate, nu credinte. Iti poti face o imagine despre aceste structuri ale persoanei (credinte, valori, reguli) indirect, combinand diverse trasaturi si utilizand la maxim experienta acumulata ca analist grafolog si, eventual, ca psiholog si/sau coach. Insa intotdeauna exista suficient loc pentru a gresi analiza. Cel mai bine este, mai ales la inceput, sa te limitezi la ceea ce poti vedea direct din scris. Altfel faci un deserviciu imens Analizei Grafologice si tie insuti, pentru ca lumea nu te va lua in serios cand nu faci o analiza precisa.

Preluat de la Ionut Ciurea cu acordul sau.

Reclame
Categorii:Analiză, Culese, Grafologie
 1. Maria
  15/04/2011 la 10:30 AM

  Mi-am dat seama ca folosesc prea des semnul exclamarii si trei puncte cand scriu…Ce inseamna asta?

 2. Maria
  15/04/2011 la 10:32 AM

  Folosesc prea des semnul exclamarii si trei puncte in texte…ce inseamna asta?

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: